,

News

Islandsk service-aktør rykker ind i Danmark

Medicinal & Biotek: 

Selskabet Icepharma huser nogle af de største internationale life science-selskabers datterselskaber i Island, og nu er tiden moden til at etablere sig i Danmark, dog med et andet kundefokus, og en direktør med en fortid hos en række af de største aktører.
________________________________________ 


Foto: Joachim Adrian/Polfoto 
Af STEFAN SINGH KAILAY
Offentliggjort 15.10.14 kl. 06:43
Nedskæringer og mere vanskelige markedsvilkår får den islandske aktør Icepharma til at øjne et hul i markedet, og derfor etablerer selskabet sig nu i Danmark.

”Det er en veletableret og anerkendt forretningsmodel, som har eksisteret i Island i mange år, som vi nu vil overføre til Danmark, fordi vi synes, at tiden er moden til, at et sådan koncept kommer her til landet,” siger den adm. direktør i det danske Icepharma, Peter Popowicz.

Icepharma i Island har omkring 80 medarbejdere og huser datterselskaber for 14 internationale life science-selskaber, hvor man står for selskabernes salg, markedsføring, regulatoriske arbejde og finansafdeling, fuldstændig som hvis selskabet selv havde datterselskab i landet.
Branchen ændrer sig

Det koncept vil direktøren med en fortid som landechef hos både SmithKline Beecham, Wyeth og Leo Pharma nu tage til Danmark.

”Jeg har arbejdet i branchen i mange år og har set, at branchen ændrer sig til at komme under mere begrænsende forhold. Markedsadgang bliver eksempelvis en mere kompleks problemstilling, og vi har ikke længere den helt frie prissætning. For et lille firma, der skal ind i Danmark og kun kan se en omsætning på 20-25 mio. kr., vil formentlig ikke have råd til at lave sit eget setup med 15 mennesker, lokaler osv. De vil i stedet kunne trække på en organisation som vores, hvor der er separate marketingafdelinger og en fælles gruppe af konsulentydelser.”

Ud over den kundegruppe ser Peter Popowicz to andre segmenter, som Icepharma vil gå efter. Han nærer dog ingen forhåbninger om, at big pharma, der allerede er etableret i Danmark, fuldstændig vil overgå til Icepharma.
Tilbud til de store

”Der er ikke noget rationale for, at Pfizer eller Novartis skulle lukke deres aktiviteter ned i Danmark. Derimod kunne vores tilbud til de store, etablerede firmaer være, at hele den gruppe af lægemidler, som de har liggende, og som de hverken får investeringspenge eller har nogen ressourcer til, kunne vi være parate til at overtage og markedsføre for dem,” siger han og fortsætter:

”Så er der også den kundegruppe af firmaer, som for 10 år siden havde en rigtig god omsætning i Danmark med deraf følgende medarbejderstab, men nu er blevet ramt af en række patentudløb, og sidder tilbage med et eller to produkter, samtidig med at de kigger ud over tomme lokaler og tomme skriveborde. Der kan de komme til fode igen via en billig omkostningsmodel, altså en outsourcing til os, i en transitionsfase. Alle de supportfunktioner, som du har brug for i medicinal- eller medicovirksomhed, vil vi kunne levere. Det drejer sig blandt andet om regulatoriske aspekter, kvalitetssikring, logistik, finans- og it-funktioner.”

Der sidder muligvis nogle læsere med en undren over, hvordan Icepharma ville kunne rumme det at huse flere forskellige medicinalselskaber, der har konkurrerende produkter, som man i givet fald skulle markedsføre under samme tag. Det bliver dog ikke en problemstilling, ifølger Peter Popowicz.

”Vi kan godt huse konkurrerende firmaer. Det ved de danske selskaber også godt. Vores it-systemer og andre supportsystemer er bygget op på en måde, så der er vandtætte skotter mellem alt, og så vi netop kan have konkurrerende firmaer som kunder. En salgsmedarbejder vil kunne have flere forskellige virksomheders produkter, men der vil aldrig være konkurrerende produkter hos den samme medarbejder.”

Samtaler i gang

Endelig er der også et fjerde aspekt, som Icepharma vil beskæftige sig med sammen med en partner.

”Under min research i løbet af foråret er det også blevet klart for os, at der er behov for enkelte serviceydelser fra vore side. Folk har efterspurgt en given ydelse, eksempelvis regulatorisk support i en halvårsperiode, og det vil vi også gerne kunne levere til de danske kunder. Det er blandt andet, derfor vi har indgået et samarbejde vedrørende kontraktansatte sælgere med Ashfield, som er en af verdens førende indenfor serviceydelser til lægemiddelindustrien.”

Icepharma har ganske vist 80 medarbejdere i Island, men i Danmark er det stadigvæk meget i opstartsfasen, også mandskabsmæssigt.

”Vi har i øjeblikket forhandlinger med en række partnere om mulig etablering af partnerskaber i Danmark. Jeg har arbejdet på projektet siden begyndelsen af året, og har været rundt og snakke med gamle kolleger i branchen, og alle har givet positiv feedback i forhold til, at konceptet er interessant i Danmark,” siger Peter Popowicz og tilføjer:

”For nuværende er det undertegnede, der repræsenterer aktieselskabet i Danmark. Vi har en række samtaler med folk inden for de forskellige specialområder, og det er kun vores egne ambitioner, der sætter grænser for, hvor store vi kan blive,” lyder det optimistisk fra den nye aktør på dansk grund

http://medwatch.dk/secure/Medicinal___Biotek/article7107075.ece#ixzz3GC7UNiLf